Optički kabeli

Odaberite optičke kabele za izgradnju najrazličitijih optičkih kabelskih sustava po svjetlovodnim vlaknima.

Nudimo višemodne (multimode) i jednomodne (singlemode) optičke kablove s 2-576 niti, namjenjeni polaganju ili prespajanju (patch cords), za najrazličitije uvjete rada:

  • unutarnje i vanjske instalacije, od uredske instalacije do direktnog ukopavanja u zemlju
  • polaganja zračnim vodom, unutar kabelske kanalizacije
  • polaganja pod vodom i drugo

Višemodni kabeli (jezgra vlakna 50um, OM2-OM3-OM4)

Prenosit će vaše podatke brzinom od 100Mbs do 1000 Mbs (pa i 10GbE za OM3-OM4 vlakna), na udaljenost od par stotina metara do par km.

Jednomodni kabeli (jezgra vlakna 8-10um)

Omogućit će brzine prijenosa 1Gbs do više desetaka Gbs, na udaljenosti par desetaka do par stotina km.


Usprkos tome što su jednomodna vlakna jeftinija od višemodnih, pri izboru tehnologije treba uzeti u obzir da je jednomodni komunikacijski sustav uvijek u konačnici skuplji od višemodnog, radi skupljeg terminiranja vlakna i skuplje aktivne opreme (prijamnika i predajnika). Ipak, suvremeni trendovi upućuje na odumiranje višemodnog vlakna.

Konstrukcija kabela

  • suhe kabele (tight buffered) koji se koriste u LAN mrežama, najčešće s višemodnim vlaknima, a odlikuju se ugodnim rukovanjem i efikasnim konektiranjem
  • mokre-gelom punjene kabele (loose tube) koji se koriste u Metro i “Long Haul” mrežama, najčešće sa jednomodnim vlaknima. Njihova je cijena po metru niža, a spajanje se vrši međusobnim varenjima vlakana ili pigtaila na vlakno.

Obični optički link

Za obični optički link duljine do par km predlažemo vam višemodni suhi kabel (breakout) sa 2-8 vlakana, s “breakout” plaštem gdje je svako pojedino vlakno zaštićeno kevlarom i minikabelom.

Taj kabel možete direktno konektirati i spojiti na aktivnu opremu bez posebne zaštite, čime ćete doista uštediti, jer nećete trebati optopanel i pripadajući ormarić (razdjelnik). Na području linkova nudimo vam vrhunske optičke kabele “Optical Cable Corp.” koji zadovoljavaju američke vojne standarde!

Strukturalni kabelski sustavi

U magistralama strukturalnih kabelskih sustava po HRN 50173, predlažemo vam korištenje višemodnog ili jednomodnog suhog kabela sa 8-96 vlakana, sa “distribution” plaštem gdje je svako pojedino vlakno zaštićeno samo primarnom akrilatskom zaštitom 250/900um. Taj kabel možete direktno konektirati i zatim spojiti unutar optopanela u pripadajućem ormariću (razdjelniku – CD/BD/FD Distributor).

Niža cijena ovog kabela dati će ekonomičniju izvedbu kako broj niti raste, bez obzira što trebate i optopanele/razdjelnike (patch panels). Daljnje spajanje na aktivnu opremu izvršit ćete putem odgovarajućih prespojnih kabela (patch cords). Za strukturalna kabliranja zgrada nudimo vam ekonomične kabele naših principala “Fibrain” i “Ortronics”.

Metro mreže

U sustavima srednjeg dometa za Metro mreže operatora (Triple play providers), izbor su jednomodni optički kabeli, pri čemu za magistralu predlažemo kabel punjen gelom sa što većim brojem vlakana, dok za spajanje korisnika koristite “indoor” suhe kabele 2-4 niti sa “distribution” plaštom. Spajanje ovih dviju različitih vrsta kabela, ali oba svakako u jednomodnoj izvedbi, treba izvršiti varenjem ili mehaničkim spojnikom.

Sustavi mikrocijevi i mikrokabela

Suvremenije rješenje koje nudimo su sustavi mikrocijevi i mikrokabela, kod kojih se postiže efikasnije iskorištenje kapaciteta DTK u urbanim područjima, a često je to i jedini pravi izbor. Ovom tehnologijom mikrokabeli kapaciteta od 72-96-144 vlakana imaju promjer svega 6-7mm, pa se efikasno upuhuju u mikrocijevi unutarnjeg promjera 8mm (tkzv. 10/8 mikrocijev) ili većih čime se postiže ogromna ušteda u prostoru.

Mikrokabelski sustavi preferirani su u svim Pravilnicima HAKOM-a kao najbolje rješenje, a ogledan primjer takve instalacije je FTTH mreža naselja Sopnica-Jelkovec u Zagrebu, čije smo izvođenje ugovorno nadzirali. I ovdje vam nudimo ekonomične kabele i mikrokabele našeg principala “Fibrain” (tkzv. Metrojet).

Sustavi velikog dometa

U linearnim sustavima velikog dometa “Long Haul” isključiv izbor su jednomodni optički kabeli, pri čemu odaberite kabel punjen gelom (loose tube with gel) sa što većim brojem vlakana. Prijenosne karakteristike vlakana treba pažljivo odabrati, ali svakako u skladu sa G.652/G.655 preporukama za kabele velikog dometa. Spajanje ovih kabela treba izvršiti isključivo varenjem tako da gušenje na spojištu ne prelazi 0,1 dB prosječno.

Međunarodne optičke magistrale kao što su HŽ (Zagreb-Mađarska), Sirija (INA naftovod Bliskog istoka), JANAF naftovod, PLINACRO plinovod, HAC autoceste i dr., samo su dio naših referenci koje smo uspješno projektirali i/ili izvodili, a jamče Vam da ćemo i vaš sustav dobro dimenzionirati. I ovdje vam nudimo visokotehnološke kabele sa najmanjim mogućim iznosima gušenja i disperzija našeg principala “Fibrain”.

Specijalni kabelski sustavi

I na području specijalnih kabelskih sustava nudimo vam optičke kabele krojene baš za takve aplikacije, sa visokim zahtjevima na pouzdanost i redundantnost. Ukoliko trebate kabel koji će raditi u okruženju agresivnih tekućina ili plinova, u rudnicima gdje minirate, u pokretnim vojnim bazama, u postrojenjima nuklearnih elektrana, na brodovima (Marine) i dr., nazovite nas za pravi odabir. I ovdje vam preporučujemo vrhunske optičke kabele “Optical Cable Corp.” koji zadovoljavaju američke vojne standarde!


Široka paleta najraznovrsnijih prespojnih optičkih kabela (patch cords) nalazi se stalno na našem skladištu, za trenutnu isporuku: jednomodnih, višemodnih, OM3, i dr., teminiranih sa SC,LC,FC,ST, VF-45, E2000 i dr. konektorima, u izvedbama brušenja/poliranja PC/UPC/APC za dopuštenu refleksiju.


  

Tečaj €/kn: 7,53450 2023-01-28 21:32:41