Napredni praktični FO tečaj

Tečaj je namjenjen instalerima-kabelskim monterima koji namjeravaju obavljati spajanja i mjerenja na optičkim kabelskim mrežama. Tečaj je praktični, a cilj tečaja je osposobljavanje za samostalno konektiranje i mjerenja.

Napredni strukovni tečaj koji obuhvaća praktični trening za profesionalna konektiranja, varenja i mjerenja svjetlovodnih vlakana.
Broj polaznika ovog tečaja je ograničen na 6-8 osoba. Tečaj je jednodnevni (8 sati praktičnog rada). Tečaj se naplaćuje po važećim Netiks normativima, za informacije nas kontaktirajte na prodaja@netiks.hr.

Karakteristike tečaja:

  • Obrazlažu se metodologije konektiranja i varenja svjetlovodnih vlakana te utjecaji na kvalitetu spojišta i njegovu pouzdanost.
  • Procjenjuju se moguća odstupanja finalnih mjernih rezultata u odnosu na očekivanja (npr. za LID sustave u uređajima za varenje vlakana).
  • Detaljno se analizira princip rada splajsera i njegovo inicijalno podešavanje.
  • Pokazuju se male tajne tehnologije kod spajanja i aranžiranja optičkih spojnica, kabineta i razdjelnika. Obavlja se demonstracijsko spajanje kabelske spojnice od 24 vlakana sa uputama za uvod i aranžiranje tuba i kabela.Posebna pažnja posvećena je mjerenjima na optičkim komunikacijskim sustavima: kvalitativna pomoću OTDR – optičkog reflektometra i kvantitativna (verifikacijska) pomoću mjerača gušenja i izvora svjetla.

Pokazuju se detaljno principi rada OTDR reflektometra, njegove vrline i mane (slijepa zona, domet, duhovi itd.) kako bi se isti mogao optimalno podesiti za konkretnu dionicu. Posebna pažmja posvećena je finalnim «end to end» mjerenjima pomoću para izvor-mjerač gušenja, sa naglaskom na pravilnom podešavanju reference za odabrane valne duljine.


Na tečaju se obavlja praktičan rad:

* spajanje svjetlovodnih vlakana mehaničkim spojnikom (Fibrlock)

* varenje svjetlovodnih vlakana električnim lukom (Fujikura splicer)

* konektiranje završetaka svjetlovodnih vlakana Epoxy ili "hot-melth“ metodom vrućeg ljepljenja

* kvalitativno mjerenje vlastite optičkie dionice optičkim reflektometrom sa podešavanjem istog (JDSU 8000)

* kvantitativno mjerenje vlastite optičke dionice metodom u dvije točke (izvor-mjerač snage) sa podešavanjem reference

* vlastita provjera sukladnosti izmjerenih vrijednosti s očekivanim vrijednostima i vlastita procjena o razlogu odstupanja

* diskusija o uočenim problemima i njihovo rješavanje u dijalogu sa instruktorima